Operatorul centralei accidentate de la Fukushima a anunțat marți că a reluat operațiunile de extragere a combustibilului nuclear din piscina reactorului 4, după o pauză în noaptea de luni spre marți, cu obiectivul de a retrage 22 de bare în această primă intervenție de acest tip, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Tokyo Electric Power (TEPCO) a început luni delicata operațiune de extragere a 1.533 de bare stocate în acest bazin, începând cu nouă (din 202) care prezintă un risc mai scăzut decât cele 1.331 de bare uzate, dintre care aproape jumătate sunt extrem de radioactive.
Prima zi a constat în introducerea unei cutii cilindrice cu o lungime de 5,5 metri și un diametru de 2,1 metri în piscină și în transferarea în ea, una câte una, a barelor, într-un ritm foarte încet și fără să fie scoase de sub apă, cu ajutorul unui aparat special telecomandat. Patru bare au fost puse în cutie luni. În recipient încap 22 de bare.
Operațiunile, care s-au desfășurat fără incidente potrivit TEPCO, au fost întrerupte luni la ora locală 18.45 (11.45, ora României). Ele au fost reluate marți la ora locală 9.00 (2.00, ora României).
Potrivit TEPCO, este necesară o săptămână pentru transferarea a 22 de bare din piscina reactorului 4 în cutia de transport și după aceea în altă piscină, numită „comună”, mai sigură, la o distanță de aproximativ 100 de metri.
Retragerea barelor de combustibil dintr-o piscină de dezactivare este o sarcină obișnuită în centralele nucleare, iar TEPCO a efectuat această operațiune de 1.200 de ori în patru decenii de exploatare a reactoarelor, însă este pentru prima dată când o asemenea operațiune este efectuată într-un mediu în care a avut loc un accident, în care tehnicienii operează purtând combinezoane și măști pentru a se proteja de radioactivitate.
În plus, este vorba despre cea mai delicată operațiune de la stabilizarea instalației, în decembrie 2011, la șase luni după ce a fost devastată de tsunami. „Această operațiune deschide un nou capitol important în sarcina noastră de dezmembrare”, care urmează să dureze 40 de ani, a comentat Naomi Hirose, președintele-director general al TEPCO.